Home
Algemene info
-Klimaat
-Geschiedenis
-Cultuur
-Economie
-Politiek
-Gezondheid
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links

Gozo: Praktisch
Praktische tips voor een reis naar Gozo:

 • Taal: De bewoners hebben hun eigen taal : het Maltees, een taal van semitische oorsprong. In de loop der tijden zijn veel woorden uit andere talen, vooral het Italiaans, overgenomen. Het Engels is de tweede officiŽle taal en wordt overal op Malta en Gozo gesproken.
 • Geld: De nationale munteenheid is het Maltese Lira (vaak ook Maltese Pond genoemd) maar zal in de toekomst waarschijnlijk vervangen worden door de Euro. De Lira is onderverdeeld in 100 Cent, iedere Cent is onderverdeeld in 10 Mils. 1 maltese lira is ca. euro 2,36.
  Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur van maandag t/m vrijdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend. Bij een aantal banken vindt u pinautomaten. Vraag uw eigen bank naar de mogelijkheden, zij hebben de aktuele informatie.
  Credit Cards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd, ook bij de Maltese middenstand kunt u op veel plaatsen met de belangrijkse creditcards terecht.
 • Elektriciteit: 240 Volt en 50 Hertz dus er is geen probleem voor Belgische/Nederlandse elektrische apparaten. Het stopcontact is er ťťn met 3 rechthoekige pinnen, zoals in Groot-BrittanniŽ, maar adaptors zijn overal te vinden en de grote hotels hebben de gangbare Europese stekkerdozen.
 • Eten: De nabijheid van ItaliŽ heeft een zeer grote invloed gehad op de keuken van Gozo, zodat er veel pasta's en visgerechten geserveerd worden.Lokale specialiteiten zijn o.a., minestra, een groentensoep, ravjul, ravioli, timpana, in deeg gebakken macaroni met vlees, ei, aubergine en kaas, qaqocc, gevulde artichokken en gbejna, geitekaas.
  De lokale wijnen zoals Marsovin en Lachryma Vitis zijn goed drinkbaar.
  Water uit de kraan is van goede kwaliteit, maar er is uiteraard ook bronwater in flessen te koop.
 • Religie: 95% van de bevolking is katholiek en gaat nog ter kerke. Bij een bezoek aan de vele kerken zijn bedekte schouders en knieŽn verplicht.
 • Verkeer:Op Malta en Gozo rijdt men links zoals in Groot-BrittaniŽ.
 • Klimaat: Warm Middelands zeeklimaat. (Juni, Juli, Aug. tussen 28 en 31 įC) (April, Mei, Sept, Okt tussen 20 en 28 įC)
 • Stranden: In tegenstelling tot Malta, waar amper zandstranden te vinden zijn, heeft Gozo een overvloed aan mooie ongerepte zand en kiezelstranden. Naakt of topless zonnen op openbare stranden is in principe niet toegelaten.
 • Zwemmen/Zonnebaden: De kustwateren van Gozo zijn meestal zeer schoon en veilig om te zwemmen aangezien er geen getijden zijn. Enkele baaien ondervinden echter hinder van krachtige noorderwinden waardoor een gevaarlijke onderstroom kan ontstann.
  Aangezien Gozo zuidelijker ligt dan de noordelijke kust van TunesiŽ is het dus meer dan aan te raden de huid goed te beschermen tegn zonnebrand en niet te lang in de zon te lopen/liggen.
 • Tijd: Geen tijdsverschil met BelgiŽ en Nederland.
 • Documenten: Voor Belgen en Nederlanders volstaat de Identiteitskaart of een geldige reispas.
 • Telefoneren:Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Voor Nederland draait u: 0031 voor BelgiŽ 0032, vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer (achter elkaar doordraaien). Informeert u wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Het beste kunt u echter bellen met telefoonkaarten die verkrijgbaar zijn op de luchthaven, bij de kantoren van TeleMalta/Maltacom en bij kiosks en postkantoren. Er zijn bijna 600 "cardphones" in Malta en Gozo, tenminste 1 in ieder dorp.
  Uw GSM-telefoon is bruikbaar als uw provider een roaming-overeenkomst heeft met een provider op Malta. Als u wilt weten of dat zo is kunt u het beste even contact op nemen met uw provider!
 • Internet:Tegenwoordig kunt u overal intercafes vinden, zo ook in Gozo. U vindt ze terug in hotels, bars en zelfs in shopping-malls!
 • Openingstijden: De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 12.30 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. In de toeristische plaatsen blijven winkels langer open, afhankelijk van de drukte en de tijd van het jaar. Hier zijn de winkels dan ook meestal geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Bijna iedere plaats heeft zijn eigen wekelijkse markt, in Valetta is in Merchants Street een dagelijkse markt, zeer populair en buitengewoon gezellig op de zondagochtend!
 • Toeristische dienst:
  • BelgiŽ: (Nationaal Verkeersbureau), Belliardstraat 65, 1040 Brussel Tel. 02/280.06.04 - Fax. 02/280.07.12 E-mail: info@malta.be
  • Gozo: Tourist Information Office
   Tigrija Palazz, Level 1
   Republic Street,
   Victoria
   Tel: (+356) 21561419
   Fax: (+356) 21550254