Home
Algemene info
-Klimaat
-Geschiedenis
-Cultuur
-Economie
-Politiek
-Gezondheid
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links

Gozo: Politiek
Politiek van Malta/Gozo:

Malta is een jonge republiek. Op 13 december 1974 scheepte de Engelse gouverneur-generaal zich in en werd de archipel overeenkomstig de grondwet van 1964 uitgeroepen tot republiek na 260 jaar de Britse vlag te hebben gediend. Malta maakt sindsdien deel uit van de Commonwealth (Britse Gemenebest), maar is militair neutraal, de laatste Britse troepen vertrokken in maart 1979.

De wetgevende bevoegdheid is in handen van het parlement dat uit één kamer bestaat. De 69 parlementariërs worden na algemene verkiezingen, waaraan iedere burger vanaf 18 jaar mee kan doen, voor een zittingsperiode van vijf jaar gekozen. Sinds de grondwetswijziging van 1987 vindt de verdeling van de parlementszetels niet meer volledig naar evenredigheid plaats. De partij die 50% van de totaal uitgebrachte stemmen vergaart is automatisch verzekerd van een meerderheid in het parlement. Een wat verwrongen constructie die echter noodzakelijk is om staking van stemmen te voorkomen: De twee grootste politieke partijen kunnen namelijk rekenen op een vrijwel gelijke aanhang. De programma's liggen echter zo ver uiteen, dat samenwerking is uitgesloten.

De belangrijkste partijen in het parlement zijn de regerende Nationalistische Partij en de Labour-partij die in de oppositie is. Staatshoofd is sinds de laatste verkiezingen van 4 april 1999 Guido de Marco.