Home
Algemene info
-Klimaat
-Geschiedenis
-Cultuur
-Economie
-Politiek
-Gezondheid
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links

Gozo: Geschiedenis
Geschiedenis van Gozo:

Omdat de geschiedenis van de archipel bijna volledig gelijklopend is, op een kleine periode van autonomie na voor Gozo tussen 1798 en 1800 n.C., geven we hier de geschiedenis van het hoofdeiland weer. De Maltese archipel bestaat uit drie eilanden : Malta, Gozo en Comino. Malta is het grootste eiland met 237 km▓. De oppervlakte van Gozo is 68 km▓ en die van Comino is 2 km▓.

De strategische ligging van de eilandengroep heeft met zich meegebracht dat hier al 7.000 jaar lang mensen wonen. De twee hoofdeilanden hebben een lange en gevarieerde prehistorische geschiedenis : de beschavingen uit het Neolithicum, uit het kopertijdperk en het bronstijdperk duurden meer dan 4.000 jaar. Hiervan zijn op Malta en Gozo nog talrijke sporen te vinden in de vorm van stenen tempels, een uniek hypogeum en een grote verzameling werktuigen.De eerste bekende bewoners van Malta waren de FeniciŰrs die hier tijdens hun handelsreizen toekwamen in de 9e eeuw v.C. Zij werden opgevolgd door de Carthageners die uiteindelijk door de Romeinen werden verslagen in de 3e eeuw v.C. Hierna regeerden de Romeinen over de eilanden tot de splitsing van het Romeinse Rijk in de 4e eeuw n.C.

Arabieren uit Noord-Afrika bezetten de eilanden van de 9e tot de 13e eeuw en toen de laatste Arabische heersers verdreven waren in 1249 was de Maltese taal al definitief be´nvloed door het Arabisch. Hierna regeerden achtereenvolgens de Noormannen, de Swaben en de Angevins tot in het begin van de 14e eeuw de Aragonese heerschappij begon. In 1530 gaf Keizer Karel V de eilanden aan de internationale orde van de Johannietenridders van Jerusalem.De Johannieters bestuurden Malta gedurende 268 jaar tot ze in 1798 werden verdreven door Napoleon Bonaparte. Hij bezette vervolgens de eilandengroep in naam van de Franse Republiek. Na twee jaar echter werden de Fransen verdreven door een unie van Britse en Maltese strijdkrachten. In 1800 werd Malta een deel van het Britse Rijk. In 1964 werd Malta onafhankelijk en in 1974 werd het eiland uitgeroepen tot Republiek van het Gemenebest.